Luang Prabang
Vang Vieng
Kuang Si watervallen
Avondmarkt Luang Prabang
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Laos

Bevolking

De bevolking van Laos bestaat uit 68 etnische groepen. Afhankelijk van hun locatie zijn zij in in drie groepen te verdelen: de Lao Loum, de Lao Theung (Mon-Khmer) en de Lao Soung.

De Lao Loum wonen met name in de Mekong-vallei. Ze vormen ongeveer de helft van de Laotiaanse bevolking. De Lao Theung bestaan uit de bergvolken van Chinees/Maleise afkomst en leven in Midden-Laos. Zij behoren tot de oudste inwoners van Laos en maken ongeveer een kwart van de bevolking uit. De Lao Soung komen oorspronkelijk uit Zuid-China, Tibet en Myanmar en zijn pas vrij recent geëmigreerd. Zij maken ongeveer 10% van de bevolking uit en leven voornamelijk in de bergen en vallen op door hun klederdracht. Onder hen de Lisu, een kleinere groep, die oorspronkelijk uit Tibet afkomstig is. De vrouwen dragen lange veelkleurige tunieken en soms zwarte tulbanden. Ook de kleding van de mannen is veelkleurig en ook dragen zij sieraden.

Eten en drinken

In de keuken van Laos is, net als in veel landen in Azië, rijst een belangrijke basis voor de maaltijd. Vooral in Laos is kleefrijst (Khao Niao) erg populair. Laotianen eten dit veelal in combinatie met rauwe vis en veel kruiden. Het is als toerist niet verstandig dit gerecht te eten. Feu (noedelsoep) is een veilig alternatief voor toeristen. Andere gerechten zijn: Tom Khaa Kai, een milde kokossoep met kip en citroengras en Kai Pad Sai Sed Dong, gebakken kip met gember, kokos, champignons en (soms veel) rode pepers.

Geografie

Laos heeft een oppervlakte van 236.000 vierkante kilometer. Laos is het enige land in Zuidoost-Azië dat niet aan zee grenst. Het land grenst in het noorden aan China, in het oosten aan Vietnam, Cambodja in het zuiden, Thailand in het westen en aan Myanmar in het noord-oosten.

Het grootste deel van Laos bestaat uit ruige, beboste bergen. Hierdoor concentreert de bevolking zich in de valleien rond de Mekong rivier. Deze belangrijkste rivier komt vanuit China het land binnen. De Mekong vormt voor een groot deel de grens met Thailand en Myanmar en heeft een lengte van ruim 1800 kilometer. Het merendeel van het transport in Laos vindt plaats over deze rivier.

Geschiedenis

De wortels van Laos werden gelegd in de 14e eeuw toen Fa Ngum het koninkrijk Lan Xang stichtte. Het koninkrijk bestond tot 1707 en viel toen in drie delen uiteen: het Koninkrijk Luang Prabang, Vientiane en Champassak.

In 1893 werd Laos door de Fransen veroverd en werd het opgenomen in de Unie van Indochina. Na de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog verkreeg Laos zijn onafhankelijkheid. In het koninkrijk Laos bestond een fragiel evenwicht tussen drie prinsen: een linkse, een neutralistische en een rechtse. In 1960 werd de rechtse regering door een militaire staatsgreep omvergeworpen. De rechtse generaal, Phoumi Novasan, lanceerde een tegenaanval om een einde te maken aan de communistische guerrilla. Hij kreeg militaire steun van de Verenigde Staten. Zo begon de Tweede Indochinese Oorlog, later bekend als de Vietnamoorlog.

Kort nadat de Tweede Indochinese Oorlog voorbij was, grepen de communistische en neutrale groeperingen in het jaar 1975 de macht en riepen op 2 december 1975 de Democratische Volksrepubliek Laos uit. Na deze periode is er niets meer vernomen van het koningshuis.

Op 14 augustus 1991 nam de volksassemblee van Laos voor het eerst sinds de machtsovername van de communisten een motie aan. Op basis van zware economische problemen en de ineenstorting van de Sovjet-Unie ging Laos een openings- en hervormingsbeleid voeren met als doel de planeconomie te vervangen door een gemengde economie.

Klimaat

Het klimaat in Laos heeft drie seizoenen: het koele winterseizoen van november tot februari, het hete en droge seizoen van maart tot mei en de invloed van de moesson (regenseizoen) van juni tot oktober. De meeste van deze neerslag valt in de noordelijk gelegen delen van het land waar de meeste bergketens zich bevinden. Zelfs in het regenseizoen regent het in Laos niet de hele dag.

Temperaturen schommelen in Laos tussen de 20 °C en 35 °C, met uitzondering van de hoge gebieden. In de winter kan het vooral op grote hoogtes erg koel zijn.

Fooien

Fooien zijn in Laos gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer € 0,85 per kamer per nacht (omgerekend ca. 1 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,85 per koffer (omgerekend ca. 1 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 4,20 per persoon per dag (omgerekend 5 USD, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 2,50 per persoon per dag (omgerekend 3 USD, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Religie

In Laos is het merendeel van de bevolking boeddhist. De Sangha, de Orde van boeddhistische monniken, stond eeuwenlang in hoog aanzien. Zelfs de koning betoonde respect aan de monniken. Ze verzorgden het onderwijs in het hele land en maakten dat geschillen vreedzaam werden opgelost. Het boeddhisme zorgde voor een vriendelijke, respectvolle atmosfeer.

Van oudsher was het boeddhisme diep geworteld in de Laotiaanse cultuur. Wat er in de kloosters werd gezegd, was heilig. Daarvan maakten de communisten gebruik toen ze in 1975 de macht grepen. Kloosters werden communistische scholen. Marxisme in een boeddhistisch jasje. Laos moest een communistische heilstaat worden. Wie niet meewerkte verdween in een strafkamp.

Laotiaanse monniken doen tegenwoordig vrijwel niets meer aan meditatie. Wel voorspellen ze de toekomst, verdrijven ze boze geesten en handelen ze in sigaretten.

Taal

De officiële taal in Laos is het Lao en dit lijkt op het Thai. De Laotianen verstaan Thai en ook vaak Engels en Frans. De bevolkingsgroepen in het noorden spreken geen Lao, maar hun eigen taal.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade/ Verkeersbureau van Laos
Brabanconnelaan 19-21
1000 Brussel
Tel: 0032 27400950
Fax: 0032 27341666

Geldzaken

De munteenheid van Laos is de kip (LAK). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

De Thaise baht wordt alleen geaccepteerd als betaalmiddel in Chiang Khong, Luang Prabang en Vientiane. Wel ontvangt u het verschil terug in kip.

Pinnen kunt u in de grotere plaatsen. U kunt daar slechts een relatief gering bedrag opnemen. Geld wisselen kan op de luchthavens, bij banken of veelal in het hotel. Het beste is om uw contante euro’s en/of Amerikaanse dollars ter plaatse te wisselen.

Traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars en creditcards worden beperkt geaccepteerd.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Laos worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

In het land komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

De winkels blijven in Laos over het algemeen tot laat in de avond open. Gebruikelijk zijn openingstijden tussen 08.30 uur en 21.00 uur.

Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00 uur en 15.00 uur.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Tevens is voor een bezoek aan Laos een visum verplicht.

Bij aankomst in Vientiane, Luang Prabang en de grensovergang met Thailand kunt u voor circa 36 Amerikaanse dollar en tegen inlevering van een pasfoto een visum kopen. Met dit visum kunt u voor een periode van 30 dagen in Laos verblijven.

Ook op alle andere belangrijke landgrensovergangen tussen Laos en Thailand (bijvoorbeeld Chiang Khong/Ban Houia Xai en Ubon/Chongmek) geldt dezelfde regel. Gaat u op een andere plek dan bovenstaand de grens met Laos over dan dient u van te voren een visum bij de Laotiaanse ambassade aan te vragen. Ook dit visum geeft u het recht om 30 dagen in Laos te verblijven.

Tijdsverschil

In Laos is het zes uur uur later dan in Nederland. Geldt in Nederland de zomertijd dan is het in Laos vijf uur later.

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta (kip) of met Amerikaanse dollars.

Vertrekbelasting

In Laos betaald u bij lokale en internationale vluchten vertrekbelasting. Wanneer u binnenlands vliegt zijn de kosten circa 5 Amerikaanse dollar en bij internationale vluchten circa 10 Amerikaanse dollar.

Prijzen kunnen tussentijds wijzigen.

Voltage

Het voltage is in Laos 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Laos kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis