Rondreizen Iran

Yazd
Roze Moskee
Imam Square Isfahan
Traditioneel bergdorp Abyaneh
Persepolis
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Iran

Bevolking

Na de Iraanse Revolutie van 1979 is de bevolking van Iran heel hard gegroeid. In 1900 waren er ca. 10 miljoen Iraniërs, maar inmiddels telt het land ruim 80 miljoen inwoners. Ca.10 miljoen mensen wonen in de hoofdstad Teheran. Eeuwenlang trokken vele karavanen door Centraal-Azië over de Zijderoute om handel te drijven. Hierdoor kent het land een gemengde etnische bevolking. Het merendeel bestaat uit Perzen (61%), maar je vindt er ook Azebeidzjanen (16%), Koerden (10%) en Lors (6%).
Daar waar het Iraanse regime z’n strenge wetten en regels op de Islam baseert, worstelt en verlangt de overwegend jonge Iraanse bevolking naar een moderner bestaan. De interesse in westerse normen en waarden is dan ook groot onder de jonge Iraniërs. Ze zijn zeer gastvrij en nieuwsgierig naar buitenlandse bezoekers. Dit leidt tot talloze leuke en interessante ontmoetingen.

Eten en drinken

De Iraanse keukens is een van de oudste keukens ter wereld. De meeste gerechten bestaan uit een combinatie van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. Ook wordt er veel met fruit gekookt, zoals pruimen, abrikozen en rozijnen. Ondanks dat er heel veel kruiden worden gebruikt zijn de gerechten mild van smaak. Brood (naan) is net zoals rijst een vast onderdeel van elke maaltijd. Probeer vooral de verschillende stoofpotjes (‘khoreshts’) of ‘ash’, een zeer smaakvolle maaltijdsoep. Leuke bijkomstigheid is dat de prijzen van de maaltijden zeer voordelig zijn in Iran.
Iraniërs drinken de hele dag door zoete thee. Maar ook Dough, een yoghurtdrank, is populair als verfrissing. Lekkere koffie vindt je niet overal (meestal alleen oploskoffie), maar in de grotere steden zijn dankzij de ‘hipsters’ steeds meer trendy koffie shops te vinden met goede Illy en Lavazzo koffie. Het nuttigen van alcohol is strikt verboden in Iran.

Geografie

Qua oppervlakte is Iran ongeveer 47 keer zo groot als Nederland. Het land ligt op een hoogvlakte, gemiddeld zo’n 1000 meter boven de zeespiegel. Het landschap wordt over het algemeen gekenmerkt door droog, bergachtig gebied met als belangrijkste bergketens het Zagrosgebergte en de Elboers. Het land wordt begrensd door de Kaspische Zee in het noorden en de Perzische Golf in het zuiden.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Islamitische Republiek Iran gaat meer dan drieduizend jaar terug. Het land wordt beschouwd als de bakermat van de moderne beschaving. Iran was vroeger in het Westen bekend als Perzië, een oud-Griekse naam voor de zuidelijke regio in Iran die de Iraniërs zelf Pars noemen.
Eeuwenlang werd het land door dynastieën bestuurd. Inheems, maar ook van Macedonische, Arabische, Mongoolse en Turkse oorsprong. Elke dynastie liet zijn sporen achter en droeg bij aan de Iraanse traditie en cultuur.
In de 20e eeuw heerste gedurende ruim 50 jaar de Pahlavi-dynastie. Vader Reza Pahlavi kwam met een staatsgreep aan de macht en hij en zijn zoon regeerden als dictators. De Pahlavi's namen de titel sjah (koning) aan, maar waren niet van adel. De bevolking werd vaak hardhandig onderdrukt. Tijdens de Iraanse Revolutie in 1979 werd de sjah ten val gebracht. Geestelijk leider ayatollah Khomeini werd vervolgens door de grootste politieke partij naar voren geschoven om de macht over te nemen. Het land werd geregeerd volgens de conservatieve islamitische wet, de sharia. Hiermee werd de voorgaande sjah-dictatuur vervangen door een even repressieve religieuze dictatuur. Na de dood van Khomeini in 1989 werd ayatollah Ali Khamenei de Hoogste Leider van Iran.

Klimaat

Het klimaat in Iran is net zo gevarieerd als haar bevolking. Het land is zeer uitgestrekt en kent grote klimatologisch verschillen. In de winter kun je skiën in de regio boven Teheran en snorkelen in de Perzische Golf. De vochtigheidsgraad is in het gehele land vrij laag, behalve in de Perzische Golf regio, waar het ‘s zomers zeer vochtig en benauwend warm is.
Voor een rondreis door Centraal Iran is het voorjaar (eind maart t/m juni) en het najaar (eind september t/m november) de beste reistijd. In de zomer kan het in deze regio behoorlijk warm zijn. Het gaat gelukkig wel om een droge en minder benauwende hitte. Daarnaast koelt het na zonsondergang af.

Religie

De islam heeft een allesbepalende invloed op het leven in Iran. Politiek en religie zijn sinds de revolutie in 1979 sterk met elkaar verbonden. De grondwet bepaalt dat de Hoogste leider van Iran altijd een islamitisch geestelijke moet zijn en alle wetsvoorstellen worden door islamitische geestelijken beoordeeld voordat ze in werking mogen treden. Ca. 89% van de Iraanse bevolking zijn sjiieten en 9% zijn soennieten.

Taal

In Iran spreekt men Farsi, een Perzische taal die door alle Iraniërs wordt gesproken. Daarnaast heeft elke bevolkingsgroep in Iran zijn eigen taal. In de grote steden wordt ook Engels gesproken, vooral door de jongere generatie.

Ambassade en consulaat

Ambassade van Iran
Duinweg 20
2585 JX Den Haag
Tel: 070-338 4000

Er is geen verkeersbureau voor Iran gevestigd in Nederland.

Fooien

Fooien zijn in Iran gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. In het bijzonder in horecagelegenheden, aan chauffeurs, gidsen en dergelijke is het gebruikelijk om een fooi te geven. Ter indicatie kunt u een bedrag van ca. € 5 p.p. per dag aanhouden. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Geldzaken

De munteenheid van Iran is de Iraanse Rial (IRR). 100.000 Rial is omgerekend ca. € 2,50 (koers oktober 2017). De wisselkoers van de IRR wisselt echter voortdurend. De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.
In Iran vind u geen pinautomaten en credit cards worden vrijwel nergens geaccepteerd. U dient dus voldoende contant geld mee te nemen dat u ter plaatse kunt wisselen bij een bank of wisselkantoor. Op vrijdag zijn alle banken en wisselkantoren gesloten.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. In Iran kunt u het kraanwater niet drinken. Het verdient aanbeveling alleen gezuiverd water in flessen te kopen. Veel drinken is noodzakelijk, omdat je bij droge hitte ongemerkt veel vocht verliest.

Denk ook aan goede zonnebrand en een hoofddeksel om u bij uitstapjes in de volle zon te beschermen.

Ramadan

De ramadan is de islamitische vastenmaand die elk jaar 10 dagen naar voren schuift ten opzichte van onze kalender. Daarnaast wordt de exacte periode ook bepaald door de stand van de maan. Het is de negende maand van de islamitische kalender.

In 2018 vindt de Ramadan plaats tussen 16 mei en 14 juni. Het eind van de Ramadan wordt gevierd met het zogenaamde Suikerfeest, oftewel ‘Aid Saghir’ (14-16 juni).

Het is tijdens de ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of te roken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Tijdens de ramadan hanteren de monumenten, winkels, restaurants etc. andere openingstijden, sommige zijn zelfs gesloten. De meeste winkels gaan pas later op de dag open, maar sluiten ook later, vaak na middernacht.

Elk hotel heeft wel een restaurant waar u het ontbijt, de lunch of het diner kunt nuttigen, houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant aangepast zijn. Verder dienen de maaltijden over het algemeen binnen genuttigd te worden.

Tijdens de ramadan zal er haast geen live entertainment in de hotels plaatsvinden.

Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland (of in België) nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Er mogen geen Israëlische stempels in het paspoort staan.

Voor reizen naar Iran is een visum verplicht. U dient dit visum reeds in Nederland aan te vragen. U heeft hiervoor een Visum Grant Notice (een uitnodiging) nodig. Deze uitnodiging zullen wij u tijdig toesturen.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.

Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen is echter lastig en kost vaak veel tijd. NRV werkt voor de visumbemiddeling samen met VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande links kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aan vragen via CIBT.

Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Tijdsverschil

In Iran is het in de zomer anderhalf uur later dan in Nederland. In de winter is het tweeënhalf uur later.

Voltage

Het voltage in Iran is net zoals in Nederland 220V. U heeft dus geen adapter nodig.

 

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam