Rondreizen Iran

Yazd
Roze Moskee
Imam Square Isfahan
Traditioneel bergdorp Abyaneh
Persepolis
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Zoek uw ideale rondreis

Rondreizen Iran

Bevolking

Na de Iraanse Revolutie van 1979 is de bevolking van Iran heel hard gegroeid. In 1900 waren er ca. 10 miljoen Iraniërs, maar inmiddels telt het land ruim 80 miljoen inwoners. Ca.10 miljoen mensen wonen in de hoofdstad Teheran. Eeuwenlang trokken vele karavanen door Centraal-Azië over de Zijderoute om handel te drijven. Hierdoor kent het land een gemengde etnische bevolking. Het merendeel bestaat uit Perzen (61%), maar je vindt er ook Azebeidzjanen (16%), Koerden (10%) en Lors (6%).
Daar waar het Iraanse regime z’n strenge wetten en regels op de Islam baseert, worstelt en verlangt de overwegend jonge Iraanse bevolking naar een moderner bestaan. De interesse in westerse normen en waarden is dan ook groot onder de jonge Iraniërs. Ze zijn zeer gastvrij en nieuwsgierig naar buitenlandse bezoekers. Dit leidt tot talloze leuke en interessante ontmoetingen.

Eten en drinken

De Iraanse keukens is een van de oudste keukens ter wereld. De meeste gerechten bestaan uit een combinatie van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. Ook wordt er veel met fruit gekookt, zoals pruimen, abrikozen en rozijnen. Ondanks dat er heel veel kruiden worden gebruikt zijn de gerechten mild van smaak. Brood (naan) is net zoals rijst een vast onderdeel van elke maaltijd. Probeer vooral de verschillende stoofpotjes (‘khoreshts’) of ‘ash’, een zeer smaakvolle maaltijdsoep. Leuke bijkomstigheid is dat de prijzen van de maaltijden zeer voordelig zijn in Iran.
Iraniërs drinken de hele dag door zoete thee. Maar ook Dough, een yoghurtdrank, is populair als verfrissing. Lekkere koffie vindt je niet overal (meestal alleen oploskoffie), maar in de grotere steden zijn dankzij de ‘hipsters’ steeds meer trendy koffie shops te vinden met goede Illy en Lavazzo koffie. Het nuttigen van alcohol is strikt verboden in Iran.

Geografie

Qua oppervlakte is Iran ongeveer 47 keer zo groot als Nederland. Het land ligt op een hoogvlakte, gemiddeld zo’n 1000 meter boven de zeespiegel. Het landschap wordt over het algemeen gekenmerkt door droog, bergachtig gebied met als belangrijkste bergketens het Zagrosgebergte en de Elboers. Het land wordt begrensd door de Kaspische Zee in het noorden en de Perzische Golf in het zuiden.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Islamitische Republiek Iran gaat meer dan drieduizend jaar terug. Het land wordt beschouwd als de bakermat van de moderne beschaving. Iran was vroeger in het Westen bekend als Perzië, een oud-Griekse naam voor de zuidelijke regio in Iran die de Iraniërs zelf Pars noemen.
Eeuwenlang werd het land door dynastieën bestuurd. Inheems, maar ook van Macedonische, Arabische, Mongoolse en Turkse oorsprong. Elke dynastie liet zijn sporen achter en droeg bij aan de Iraanse traditie en cultuur.
In de 20e eeuw heerste gedurende ruim 50 jaar de Pahlavi-dynastie. Vader Reza Pahlavi kwam met een staatsgreep aan de macht en hij en zijn zoon regeerden als dictators. De Pahlavi's namen de titel sjah (koning) aan, maar waren niet van adel. De bevolking werd vaak hardhandig onderdrukt. Tijdens de Iraanse Revolutie in 1979 werd de sjah ten val gebracht. Geestelijk leider ayatollah Khomeini werd vervolgens door de grootste politieke partij naar voren geschoven om de macht over te nemen. Het land werd geregeerd volgens de conservatieve islamitische wet, de sharia. Hiermee werd de voorgaande sjah-dictatuur vervangen door een even repressieve religieuze dictatuur. Na de dood van Khomeini in 1989 werd ayatollah Ali Khamenei de Hoogste Leider van Iran.

Klimaat

Het klimaat in Iran is net zo gevarieerd als haar bevolking. Het land is zeer uitgestrekt en kent grote klimatologisch verschillen. In de winter kun je skiën in de regio boven Teheran en snorkelen in de Perzische Golf. De vochtigheidsgraad is in het gehele land vrij laag, behalve in de Perzische Golf regio, waar het ‘s zomers zeer vochtig en benauwend warm is.
Voor een rondreis door Centraal Iran is het voorjaar (eind maart t/m juni) en het najaar (eind september t/m november) de beste reistijd. In de zomer kan het in deze regio behoorlijk warm zijn. Het gaat gelukkig wel om een droge en minder benauwende hitte. Daarnaast koelt het na zonsondergang af.

Religie

De islam heeft een allesbepalende invloed op het leven in Iran. Politiek en religie zijn sinds de revolutie in 1979 sterk met elkaar verbonden. De grondwet bepaalt dat de Hoogste leider van Iran altijd een islamitisch geestelijke moet zijn en alle wetsvoorstellen worden door islamitische geestelijken beoordeeld voordat ze in werking mogen treden. Ca. 89% van de Iraanse bevolking zijn sjiieten en 9% zijn soennieten.

Taal

In Iran spreekt men Farsi, een Perzische taal die door alle Iraniërs wordt gesproken. Daarnaast heeft elke bevolkingsgroep in Iran zijn eigen taal. In de grote steden wordt ook Engels gesproken, vooral door de jongere generatie.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.
Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen, om er voor te zorgen dat u niet de hele dag fooien achter hoeft te laten. De reisleider betaalt van deze fooienpot alle gezamenlijke fooien, zodat u hier niet meer naar om hoeft te kijken. U kunt op die manier rustig van uw vakantie genieten. De reisleider houdt een kasboek bij, dat voor iedereen inzichtelijk is. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis is ca. € 5 per persoon per dag (omgerekend ca. 230.000 IRR, afhankelijk van de wisselkoers). We adviseren u daarom om een bedrag van ongeveer € 70 per persoon (omgerekend ca. 3.213.000 IRR per persoon, afhankelijk van de wisselkoers) voor fooien te reserveren. Dit bedrag kunt u ter plaatse in lokale valuta betalen. De fooi(en) voor de reisleider zelf en de vaste chauffeur zijn niet bij dit bedrag inbegrepen. Deze fooi(en) kunt u aan het eind van de reis naar eigen inzicht geven.

In Iran vind u geen pinautomaten en credit cards worden vrijwel nergens geaccepteerd. U dient dus voldoende contant geld mee te nemen dat u ter plaatse kunt wisselen bij een bank of wisselkantoor.

Modern Teheran

Modern Teheran

Een leuke stad met een geweldige energie. U zult ontdekken dat deze levendige metropool moderner is dan u wellicht had verwacht. De mensen zijn er losser gekleed dan elders in het land en spreken over het algemeen heel aardig Engels. In Teheran kunt u goede koffie krijgen. Trendy coffeeshops met glanzende espressomachines schieten als paddenstoelen uit de grond. Soms gelegen naast een oude schoenenwinkel van 30 jaar terug wat extra benadrukt dat het land moderniseert. Een leuke dinertip: in het Water en Vuurpark vindt u restaurant Khoone, een echt Iraans restaurant met een huiselijke sfeer. Probeer vooral de sublieme stoofpotjes.

Pelgrimstad Qom

Qom Vrouw in Chador

De religieuze stad Qom is een waar bedevaartsoord. Ayatollah Khomeini woonde er jarenlang. Om u heen ziet u pelgrims die door godsdienstige boeken bladeren, vrouwen gehuld in zwarte gewaden (chadors) en islamitische geestelijken (mulla’s), die u herkent aan hun tulband. Ook in het conservatieve Qom ervaart u hoe buitengewoon vriendelijk de Iraanse bevolking is. Religieuze publiekstrekker is Hazrat-e Masumeh, het praalgraf van Fatima, zus van de achtste imam. Bewonder de gouden koepels, sierlijke minaretten en glinsterende gevel: een imposant heiligdom.

Karavanserai Shah Abbasi en Zein-o-Din

Karavanserai

Deze oude 'herbergen' uit de 16e eeuw liggen langs de oude Zijderoute. Reizende handelaren overnachtten hier met hun kamelen en hun koopwaar. Van buitenaf lijken de gebouwen net een fort. Binnen waant u zich in een Midden-Oosters sprookjeskasteel. De inrichting is smaakvol, met knusse nissen en dikke Perzische tapijten. Proef de karakteristieke sfeer terwijl u geniet van een lunch of een traditionele thee.

Oude paleisstad Persepolis

Persepolis

Ooit de ceremoniële hoofdstad van het Oud-Perzische rijk, tegenwoordig legendarische ruïnes uit de antieke oudheid (518 v. Chr.) die u niet mag missen. Talrijke vondsten getuigen van de macht en rijkdom van het Perzische Rijk. Het indrukwekkende complex omvat o.a. het paleis van de 100 zuilen en de graftombes van Artaxerxes II en III. Wandel rustig rond en maak u een voorstelling van het glorieuze verleden. Aanschouw de bijzonder verfijnde decoraties in de oude ruïnes met prachtige reliëfs, imposante poorten en monumentale trappen.

Shiraz

ir_al_tombe van hafez_500x500.jpg

Dichtersstad Shiraz is een van de oudste hoofdsteden van het Perzische Rijk. Prachtige parken, paradijselijke tuinen en een heerlijk klimaat, veel bezoekers zijn verzot op Shiraz. Het is tevens de stad van de poëzie. veel grote dichters woonden en stierven er, zoals de 14e-eeuwse dichter Hafez. U kunt zijn graftombe bezoeken. Bewonder de rozenstruiken in de Eram-tuin en slenter over de traditionele bazaar, volgens kenners een meesterwerk van de Perzische architectuur. U zult merken dat de sfeer in Shiraz heel ontspannen is. De inwoners (Shirazi) staan bekend om hun relaxte manier van leven. Ze zijn minder modern dan inwoners van Teheran of Isfahan, maar minstens zo hartelijk en sociaal.

Traditioneel bergdorp Abyaneh

ir_al_was abyaneh village_500x500.jpg

Abyaneh is een traditioneel dorp met rode lemen huizen. Het ligt verscholen aan de voet van de Karkas-berg, een schilderachtige plek.
U waant zich hier even terug in de tijd: ezels zijn duidelijk een alledaags vervoermiddel voor de kleurrijke dorpsbewoners. Kijk rond in de pittoreske steegjes en bewonder de klederdracht en het lokale handwerk.

Isfahan

Square Isfahan

Volgens velen de mooiste stad van Iran. De rivier deelt de stad in tweeën en wordt verbonden door oude bruggen. Bezoek de Vrijdagmoskee in het historische centrum. Dit oude bouwwerk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Andere hoogtepunten zijn de Vank-kathedraal, de fotogenieke Si-o-se Pol-brug, de Armeense wijk en het Chehel Sotoun paleis. Wandel over het immense Imam-plein en bedenk hoe de Iraniers hier al eeuwen geleden polowedstrijden speelden.

 
Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam