Rondreizen Hong Kong
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Hong Kong

Bevolking

In 1945 telde Hong Kong circa 600.000 inwoners. Als gevolg van het uitroepen van de Volksrepubliek China vluchtten veel Chinezen naar Hong Kong. Ook Vietnamezen trokken naar de stad. Dit resulteerde lange tijd in een bevolkingsgroei van meer dan 1,2% per jaar. Nu telt Hong Kong ongeveer 7.055.071 inwoners.

In Hong Kong wonen veel expats (mensen die van andere landen naar Hong Kong geëmigreerd zijn en hun eigen normen, waarden en religie meegenomen hebben). Vanaf 2005 is bevolkingsgroei flink afgenomen. Het aantal geboorten neemt af, terwijl het aantal sterftegevallen toeneemt.

Eten en drinken

Hong Kong wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Azië genoemd. U vindt er het beste uit de keukens van vele landen en een oneindig aanbod van leuke restaurants.

Typisch Aziatische schotels bevatten vaak ingrediënten als kikker, slang, duif of eendentong, maar voor de liefhebbers van minder gewaagde schotels zijn er tal van gerechten met kip, varkensvlees of gans.

In Hong Kong wordt vaak Dim sum als ontbijt of lichte lunch gegeten. Het bestaat uit een gevarieerde combinatie van ingrediënten als vlees, zeevruchten en groenten en wordt meestal met thee geserveerd.

Geografie

Hong Kong bestaat uit 236 eilanden met een oppervlakte van 1.099 vierkante kilometer en grenst aan de Zuid-Chinese Zee en de Chinese provincie Guangdong.

Hong Kong is verdeeld in vier gebieden: Kowloon-schiereiland (hier ligt het grootste gedeelte van Hong Kong stad waar de meeste vakanties worden doorgebracht), Hong Kong Island (met het zakendistrict als kloppend hart van Hong Kong), Lantau Island en de New Territories. Verder bestaat Hong Kong uit kleine eilandjes waarvan het merendeel niet bewoond is.

Hong Kong staat bekend om de grote stad met de hoge wolkenkrabbers; vele reizen naar Hong Kong benadrukken dit aspect van de wereldstad. Toch is er meer groen dan men over het algemeen denkt; 30% van de regio is beschermd gebied en 70% bestaat uit platteland en er zijn 26 parken en 150 prachtige stranden.

Het grote voordeel van Hong Kong is dat het u niet veel tijd kost om de natuur in te gaan. Het achterland ligt namelijk zo dicht bij de stad dat u van sommige dichtbegroeide heuvels uitkijkt op de wolkenkrabbers.

Geschiedenis

Het gebied waarin Hong Kong ligt, wordt al circa 5000 jaar bewoond. Bij opgravingen zijn voorwerpen uit het Neolithicum gevonden, wat wijst op invloed van de Noord-Chinese Steentijd-cultuur (Longshan). Later werd het gebied bevolkt door Han-Chinezen die tijdens de Song-dynastie tussen 970 en 1279 uit Noord-China kwamen.

Hong Kong was vroeger slechts een klein onbelangrijk vissersplaatsje in China, maar vanaf 1821 werd het dé handelshaven van de Britse Oost-Indische Compagnie. Vanaf 1842 was Hong Kong de kroonkolonie van Engeland. Vanaf toen is de stad flink gaan groeien. De New Territories werden later bijgevoegd in 1898. Hong Kong is 99 jaar een kolonie van Engeland geweest.

Op 1 juli 1997 moest Engeland Hong Kong terug geven aan China. Voor dat kleine vissersplaatsje kreeg China 99 jaar later een miljoenenstad terug. Hong Kong heeft nu de grootste en machtigste diepzeehaven ter wereld.

Klimaat

De beste tijd om naar Hong Kong te gaan is tussen oktober en januari. Het is er dan droog en er heest een comfortabele temperatuur, gemiddeld 20 °C tot 25 °C. Daarna daalt de temperatuur tot circa 10 °C. De regentijd is van mei tot en met september. Tijdens deze periode kan het erg warm zijn.

Religie

Hong Kong heeft een kosmopolitische bevolking, waardoor er veel verschillende godsdiensten zijn. Er zijn ongeveer 227.000 katholieken, 225.000 protestanten, sikhs uit India, 50.000 moslims en ongeveer 1000 joden afkomstig uit vele landen. Sommige joodse families leven al meer dan een eeuw in Hong Kong en hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het land.

Taal

Hong Kong heeft twee officiële talen: Engels en Kantonees. Het Kantonees is een verzamelnaam van duizenden (dorps)dialecten. Tussen de Kantonese dialecten zitten soms grote verschillen in de klemtoon van woorden. Hierdoor kan men elkaar vaak amper verstaan. Het Engels is tijdens de Britse Oost-Indische Compagnie een officiële taal geworden.

Ambassade en verkeersbureau

Ambassade van China
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag
Tel: 070-3065090
Fax: 070-3551651
Website: www.chinaembassy.nl

Verkeersbureau Hong Kong
www.discoverhongkong.com

Fooien

Fooien zijn in Hong Kong gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, bijvoorbeeld gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisjes: ongeveer 1 USD per kamer per nacht
Kofferdragers: ongeveer 1 USD per koffer
Chauffeur: ongeveer 7-10 USD per dag

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de chauffeur, kunt u aan het einde van de reis naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

Ook in restaurants is het gebruikelijk om fooien te geven. Voor de "goedkopere" restaurants kunt 1-2 dollar achterlaten. In de luxere restaurants kunt u een richtlijn van 10% tot 15% hanteren.

Geldzaken

De munteenheid van Hong Kong is de Hong Kong Dollar (HKD). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

De biljetten en munten worden uitgegeven door drie handelsbanken. Zo geeft de Hong Kong and Sjanghai Banking Corporation een biljet van 20 Hong Kong Dollar uit dat er iets anders uitziet dan dat van de Standard Chartered Bank. De biljetten zijn onderling gewoon inwisselbaar.

De bekende creditcards worden in bijna alle hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Traveller cheques kunnen bij alle banken en geautoriseerde wisselkantoren worden gewisseld.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim vantevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Hong Kong worden geen vaccinaties aanbevolen.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Openingstijden

De winkels in Hong Kong hebben geen vaste openingstijden. De meeste winkels zijn de hele week geopend van 10.00 uur tot 21.00 uur.

De grote banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 12.30 uur. Op zondag en officiële feestdagen zijn de banken gesloten.

Reisdocumenten

Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Voor personen met de Nederlandse nationaliteit is het niet nodig een visum aan te vragen bij een verblijf korter dan 30 dagen.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf bij de Chinese ambassade na te vragen of zij een visum nodig hebben.

Vanaf 26 juni 2012 dienen kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum ook niet meer geldig.

Tijdsverschil

In Hong Kong is het tijdens onze wintertijd zeven uur later en in de zomertijd zes uur later.

Voltage

Het voltage is in Hong Kong 220 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Hong Kong kunt checken.

 

Op de hoogte blijven van acties
en mis nooit een aanbieding!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Reiscafé op 14 januari 2017

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam