Rondreizen Cuba

Havana
Trinidad
Mensen
Ambacht
Varadero
Viñales Vallei
Camagüey
Santiago de Cuba
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Zoek uw ideale rondreis

Rondreizen Cuba

Bevolking

Cuba heeft ongeveer 11,5 miljoen inwoners waarvan ruim 2 miljoen mensen in Havana wonen en is hiermee een echte uitschieter, want ongeveer 75% leeft in de grotere steden en de overige bewoners op het platteland.

Eten en drinken

De Cubaanse keuken is voornamelijk ontstaan door Spaanse en Afrikaanse invloeden. De meest voorkomende Cubaanse gerechten bevatten varkensvlees, kip, rijst, bonen, tomaten en sla.
Het kraanwater op Cuba is drinkbaar, maar het is niet altijd overal even van goede kwaliteit. Het is dan ook verstandig om mineraalwater in flesjes te kopen en niet het kraanwater te drinken.

Geografie

Cuba ligt op ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Cuba is qua lengte (1.250 km), qua breedte (160 km) in het oosten en het westen (30 km) het grootste eiland in de Caribische Oceaan. Cuba's kilometerslange kustlijn heeft vele witte zandstranden met weelderige vegetatie, er zijn schilderachtige koloniale steden en bijzondere bezienswaardigheden.

Geschiedenis

Cuba werd ontdekt en veroverd door Columbus op zijn eerste reis in 1492. De oorspronkelijke bewoners van Cuba zijn indianen. De indianen werden ingelijfd als slaven en later haalde de Spanjaarden hun slaven uit Afrika. Dankzij de slavernij had Cuba de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot een belangrijke suikerproducent. In 1902, na een tijd onder Amerikaans gezag te hebben gestaan, is Cuba onafhankelijk geworden. Een dictator kwam aan de macht maar deze macht werd overwonnen door een revolutionaire beweging onder leiding van Fidel Castro en Che Guevara. In het land zult u nog veel terug zien uit de tijd van deze overwinning met name een standbeeld van de moedige guerrillastrijder Che Guevara. Nadat de guerrillastrijders de dictator hadden verjaagd kwam er een herverdeling in het land en veel werd staatseigendom. Bijna iedereen heeft werk maar het salaris hiervan is erg laag. Cuba is tot de dag van vandaag een communistisch land onder leiding van Fidel Castro’s broer, Raul Castro. Momenteel wordt het toerisme met open armen ontvangen en zorgt het onder meer samen met de beroemde Cubaanse sigaren voor een economische vooruitgang.

Klimaat

Cuba kent een tropische klimaat. Met het gehele jaar door temperaturen tussen de 25 en 33 graden is het goed vertoeven voor mensen die houden van warm weer. Door de gematigde wind, die er vrijwel altijd staat en meestal waait vanuit noordoostelijke richting, wordt het tropische weer voor het gevoel gedempt. In de maanden november tot en met mei kan het hierdoor in de avond zelfs fris aanvoelen.

De meeste neerslag valt in de regentijd in de periode van mei tot oktober. Vaak is het overdag droog met volop zon en valt er aan het einde van de middag een zware stortbui die meestal gepaard gaan met onweer. Het orkaanseizoen valt samen met deze regenperiode, waarbij de meeste orkanen zich voordoen in de periode van augustus tot oktober.

De beste reistijd om naar Cuba te gaan is van november tot en met april, buiten het regenseizoen. De temperaturen zijn aangenaam en het is droog.

Religie

De meeste inwoners van Cuba zijn katholiek, hoewel de staat officieel atheïstisch is geworden na de revolutie. Daarnaast kent Cuba ook kleine joodse gemeenschappen en enkele moslims.

Taal

De officiële taal in Cuba is Spaans met typische Cubaans accent. De Engelse taal wordt niet overal en door iedereen in Ecuador gesproken. Een woordenboekje Spaans kan dan ook erg handig zijn.

Havana

cu_al_havana.jpg

In Havana, de hoofdstad van Cuba, rijden nog altijd de bijzondere oude auto's die door Amerika zijn afgedankt. Dit pareltje van Latijns-Amerika kenmerkt zich door de dames met dikke sigaren, de echte Havana rum, de prachtige architectuur die op iedere hoek van de straat te ontdekken is en de heerlijke muziek. Ook 's avonds is er veel te doen in Havana. Geniet van een Mojito of een andere mix met huisgemaakte rum en zie hoe de altijd dansende lokale bevolking prachtige dansbewegingen maakt op de meeslepende muziek. In de kleurrijke levendige stad zult u zich zeker vermaken!

Viñales Vallei

cu_al_ vinales valley.jpg

In de Viñales vallei, gelegen rond het sfeervolle stadje Viñales, in de provincie Pinar del Río, kunt u één van de merkwaardigste landschappen van Cuba bewonderen. De tabaksplantages gelegen tussen de kalkstenen pijlers (mogotes) die verspreid over de vallei liggen geven u een uniek uitzicht. De kalkstenen pijlers zijn 160 miljoen jaar geleden gevormd door erosie. Tussen de mogotes wordt in de donkerrode, zeer vruchtbare grond, de beste tabak ter wereld geteeld. In 1999 werd de vallei op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Een plantage bezoeken is daarom ook zeker de moeite waard.

Trinidad

cu_ar_trinidad.jpg

Een van de mooiste en authentieke plaatsen in heel Cuba is Trinidad. Sinds de koloniale tijd in de 16e eeuw lijkt het net of er nauwelijks iets is veranderd in Trinidad. De originele, kronkelige, autovrije keienstraatjes en pastelkleurige gebouwen en huizen doen u vermoeden dat de tijd hier heeft stil gestaan. Trinidad staat dan ook sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst en is onlangs volledig gerestaureerd. Rondom het plein Plaza Mayor, het centrale hart van Trinidad, vindt u de gekleurde huizen en gebouwen waarvan de historische sfeer is behouden gebleven. Een wandeling langs de huizen en gebouwen vormen in Trinidad een ware attractie vanwege alle details.

Sancti Spíritus

cu_al_sancti_brug.jpg

Sancti Spiritus is gelegen aan de oevers van de Yayabo rivier. Het rustige, charmante en koloniale stadje is een van de zeven oorspronkelijke Cubaanse steden en werd gesticht door de Spanjaard Diego Velázquez in 1514.
U kunt hier heerlijk wandelen door de smalle, kronkelende straatjes die u langs kleurrijke koloniale huizen en gebouwen lijdt zoals de Parroquial Mayor en de prachtige bibliotheek. De Yayabo-brug is een twee honderd jaar oude terracotta brug en is de enige overgebleven stenen brug uit het koloniale tijdperk in Cuba.

Santiago de Cuba

cu_al_santiago_street.jpg

Aan de zuidkust van Cuba ligt Santiago de Cuba, de tweede stad van Cuba. Door de ligging in de buurt van Haïti, Jamaica en de Dominicaanse Republiek is Santiago een stad waar de mengeling van Afro-Caraïbische cultuur en mensen nergens zo kleurrijk is als elders in Cuba. Bijna elke Cubaanse dans van Salsa tot Son vond hier haar oorsprong. Op het plein Parque Céspedes, het hart van de stad, kunt u kennis maken met deze Cubaanse dansen. Op ieder moment van de dag zijn er op dit plein mensen van jong tot oud aanwezig. Het plein fungeert als een soort openluchttheater waarin de Cubaanse muziek de hoofdrol speelt. De gebouwen rondom het plein zijn architectonisch gebouwd wat het plein zeker een bezoekje waardig maakt. In Santiago legde Fidel Castro de basis voor de Cubaanse revolutie en ook de eerste rumfabriek werd gevestigd in Santiago de Cuba.

Varadero

cu_al_ varadero.jpg

Varadero is een stad in het noorden van Cuba en ligt op zo'n twee uur rijden van Havana. Varadero beschikt over de mooiste strandlijn van Cuba en misschien wel van de hele wereld. Het schiereiland is erg smal en heeft bijna 25 kilometer strand met fijn wit zand en helder water waardoor het werkelijk prachtig is. De restaurantjes, marktjes, barretjes en straatverkopers in combinatie met de oude auto's en de vriendelijke mensen maakt Varadero een heerlijk klein stadje. Varadero is een perfecte plek om van de zon te genieten en tot rust te komen.

 
Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika en Vietnam