Rio de Janeiro
Iguaçu
Amazone
Pantanal
Salvador
Ilha Grande
Paraty
Chapada Diamantina
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinfo Brazilië

Klimaat

Brazilië’s klimaat varieert naar gelang de breedtegraad en hoogte boven de zeespiegel. Seizoenen zijn tegenovergesteld aan het noordelijk halfrond. Weersomstandigheden in de winter (mei-september) zijn vergelijkbaar met de Noord Europese zomer in Rio de Janeiro en de Noord Europese herfst in São Paulo en de zuidelijke staten. Zomer- en winteromstandigheden ten noorden van Rio de Janeiro zijn tropisch, van 25°C tot 40°C gedurende de dag en 20°C tot 25°C gedurende de nacht. Aan de kust en in de Amazone is er een hoge mate van luchtvochtigheid. Vanwege de lichtsterkte is het aan te raden een zonnebril te dragen. Het seizoen met veel regenval loopt van december tot maart in de Amazone, de Pantanal en het zuidoosten, en van mei tot augustus in het noordoosten.

Religie

Godsdienst is erg belangrijk voor de bevolking van Brazilië. Ruim 89 procent van de bevolking is rooms-katholiek. Daarmee is Brazilië het grootste rooms-katholieke land ter wereld. Hoewel het geloof en de staat van elkaar gescheiden zijn in Brazilië en men volledige vrijheid van godsdienst heeft, is het leeuwendeel van de bevolking overtuigd katholiek. De laatste twintig jaar is het protestantse geloof sterk gegroeid in Brazilië. Nu is ongeveer 8 procent van de bevolking protestants.

Taal

De officiële taal van Brazilië is het Portugees, dat qua uitspraak en woordenschat archaïscher is dan de in Portugal gesproken taal. Het alledaagse Braziliaans wordt ook wel "brasileiro falado" genoemd.

In de grotere steden en toeristische gebieden in Brazilië kun je, je met de Engelse taal redelijk redden. Daarbuiten spreken echter zeer weinig mensen Engels. Een woordenboekje (Brazilaans) Portugees kan dan ook erg handig zijn.

Bevolking

Brazilië telt ongeveer 203.000.000 inwoners en is met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer het grootste land van Zuid-Amerika. De bevolking van Brazilië is zeer gevarieerd en is een mengelmoes van indianen, Afrikanen en Europeanen herkomst. Het aantal indianen dat nog de oorspronkelijke leefwijze heeft is zeer laag en bedraagt minder dan 0,2% van de totale bevolking.

Brazilië is in een periode van ongeveer vijftig jaar sterk veranderd van een hoofdzakelijk agrarische samenleving in een stedelijke samenleving. Er vindt namelijk een voortdurende trek plaats van het platteland naar de steden, wat maakt dat 87% van de bevolking in de steden woont. Door deze voortdurende verstedelijking hebben vooral de krottenwijken of favelas zich razendsnel uitgebreid. De grootste stedelijke gebieden zijn São Paulo (ca. 19,9 miljoen inwoners) en Rio de Janeiro (ca. 12 miljoen), twee van de grootste steden ter wereld.

De Braziliaanse bevolking is dus sterk gevarieerd, maar opvallend tolerant. Raciale uitingen of spanningen zijn er zeldzaam. Brazilianen zijn over het algemeen vriendelijk, behulpzaam en bovenal levensgenieters.

Eten en drinken

De Braziliaanse keuken wordt naast een eigen keuken, met zowel regionale specialiteiten als nationale specialiteiten, ook gekenmerkt door een mengeling van Portugese, Indiaanse en Afrikaanse specialiteiten. Het nationale gerecht van Brazilië is Fejioada. Het is een gerecht dat wordt bereid met rijst, rundvlees, varkensvlees, spek en diverse soorten bonen. Daarnaast is ook Churrasco een populair gerecht en bestaat uit grote stukken rundvlees die boven het vuur worden geroosterd, de Braziliaanse manier van barbecueën. Daarnaast is er volop exotisch fruit verkrijgbaar en wordt dit regelmatig in maaltijden verwerkt. Voor goed eten in hoeft u zeker niet naar hele chique restaurants, in een middenklasse restaurant is het eten vaak net zo goed.

Op elk moment van de dag kunt u een heerlijke verse vruchtensap (Succo), suikerrietsappen (caldo de cana) en kokosnootsappen te (água de cocos) nuttigen, echte aanraders! Caipirinha een nationale drank, het is een likeur gemaakt van rietsuiker. Daarnaast is koffie erg populair. Koffie, door de Brazilianen cafezinho genoemd, wordt sterk, heet en zoet gedronken.

Drinkt u ter plaatse geen water uit de kraan maar koop flessen water uit de supermarkt. Wij raden u aan geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of ongewassen fruit te eten. Let u op dat er geen ijsblokjes (van kraanwater) in uw dranken zitten.

Prijsindicatie maaltijden:
Ontbijt: tussen 3 en 5 euro.
Lunch: tussen de 6 en 10 euro
Diner: tussen 8 en 15 euro
De prijzen zijn natuurlijk afhankelijk waar en wat u gaat eten.

Geografie

Brazilië ligt in Zuid Amerika en heeft een totale oppervlakte van ca. 8.511.965 km2 en is daarmee het vijfde land van de wereld.

Brazilië grenst aan Argentinië, Bolivia, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Paraguay, Pery, Suriname, Uruguay en Venezuela en heeft een kustlijn van bijna 8000 km. Het kan daarom bijna niet anders dan dat zich in Brazillië de mooiste stranden van de wereld bevinden.

In Brazilië komen grote verschillen in hoogte voor. Zo is er de laagvlakte van het beroemde Amazonegebied en de hoogvlakte in Zuid-Brazillië. Er herbergt zich een variatie aan landschappen, als tropisch regenwoud, savannes, steppen en moerasgebieden.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Brazilië zijn de Indianen. Op 22 april 1500 werd door de Portugese zeevaarder Pedro Alvares Cabral Brazilië ontdekt en werd Portugal heerser in Brazilië. Rond deze tijd moeten er 3 miljoen indianen hebben geleefd. Zij werden gebruikt als slaven, verdreven of gedood. Vanaf 1530 kwam de kolonisatie op gang en werden in Bahia en Pernambuco de eerste suikerplantages gesticht. Er kwamen vanaf toen duizenden slaven, geketend en in overvolle boten het land binnen. De vruchtbare, vochtige grond was ideaal voor het verbouwen van suikerriet en met de hulp van slaven ontwikkelde zich de plantage-economie. Naar de suiker die van de plantages af kwam werd door de grote vraag vervoerd naar Europa.

Ook Nederland deed in de 17e eeuw een verwoede poging om een kolonie te stichten in Brazilië, het Nieuw Holland. De West-Indische Compagnie had toen genoeg geld om de koloniale macht van de dominante koninkrijken van het Iberische schiereiland verder aan te tasten. De poging van de West-Indische Compagnie mislukte. In 1639 hadden de Nederlanders, o.l.v. Maurits van Nassau, echter meer succes. In 1888 was het prinses Isabel,de dochter van Pedro II, die de slavernij afschafte.

Met behulp van Europese en Japanse arbeidskrachten, werd koffie een belangrijk product van het zuiden. Juist deze arbeidskrachten vormden een belangrijke basis voor de snelle vooruitgang en ontwikkeling van het zuiden en voor de beginnende industrialisatie.

Met de regeerperiode van Getúlio Dornelles Vargas die vanaf 1930 regeerde voor een periode van 15 jaar volgde er een nationalistische, economische koers met als doel de industrialisatie sneller op gang te brengen. Eurico Gaspar Dutra won in 1945 de verkiezingen. Hij regeerde een periode van vijf jaar, waarna in 1950 Vargas weer herkozen werd. Samen met zijn regering probeerde hij opnieuw het economische beleid van Brazilië te verbeteren, waar zij uiteindelijk niet in slaagden. Vargas werd in 1954 gedwongen om af te treden, waarna hij zelfmoord pleegde.

Hierna volgde er een onrustige periode van 30 jaar. Er was constant politieke onrust in het land die soms werd gevolgd door een militaire staatsgreep. Joao Baptista Figueiredo werd in 1979 tot president gekozen en waardoor de politieke rechten geleidelijk herroepen. In november 1989 werd in de eerste directe presidentiële verkiezingen Fernando Collor de Mello gekozen. Hij werd echter verdacht van corruptie, waardoor hij in 1992 uit zijn functie werd ontheven. Voor Brazilië betekende dit een keerpunt in de politieke geschiedenis.

Door het volk gekozen werd Fernando Henrique Cardoso in 1994 president van Brazilië. Hij mag zijn ambtstermijn voeren vanaf 1 januari 1995, voor een periode van 5 jaar uit. Tijdens zijn verblijf in Brazilië, richtte hij vele monumenten op en vestigde hij steden.

Fooien

Fooien zijn in Brazilië gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Tijdens uw reis staan er dan ook vele personen voor u klaar, gidsen, chauffeurs, kamermeisjes en kofferdragers stellen een fooi op prijs. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Kamermeisje: ongeveer € 1 per nacht (omgerekend ca. 4,30 Real, afhankelijk van de wisselkoers)
Kofferdragers: ongeveer € 0,50 per koffer (omgerekend ca. 2,15 Real, afhankelijk van de wisselkoers)
Gids: ongeveer € 4 per persoon per dag (omgerekend ca. 17 Real, afhankelijk van de wisselkoers)
Chauffeur: ongeveer € 2 per persoon per dag (omgerekend ca. 8,50 Real, afhankelijk van de wisselkoers)

Bovenstaande bedragen geven u een idee van de fooien. Een fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden.

In restaurants moet u er rekening mee houden dat bovenop de op de kaart genoemde prijs vaak nog 10% servicekosten en 13% btw gerekend wordt. In dat geval is het geven van fooi niet noodzakelijk.

Voltage

De netspanning in Brazilië varieert van 110 tot 220 volt en 60 hertz. Hotels zijn vaak voorzien van 110 en 220 volt. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Brazilië kunt checken.

Ambassade

Ambassade van Brazilië
Mauritskade 19
2514 HD ’s-Gravenhage
Tel: 070-3023959
E-mail: brasemb.haia@itamaraty.gov.br
www.ambassadevanbrazilie.nl

Geldzaken

De Braziliaanse munteenheid is de Real (R$) en een Real bestaat uit 100 centavos. De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren. Buitenlandse munteenheden en travellers cheques kunnen vrij eenvoudig worden gewisseld in hotels, bij sommige banken en bij wisselkantoren (Cambio) in de grotere steden.

Credit cards zoals Diners Club, Master Card, Visa en American Express worden in het gehele land geaccepteerd bij de meeste hotels, restaurants en winkels. Credit card transacties worden belast met de officiële transactiekosten. Met uw Visa kaart geld pinnen is mogelijk bij Banco do Brasil en Bradesco. Met uw Master Card en Diners Club kaart geld pinnen is mogelijk bij Banco 24 horas (24 uurs geldautomaat). Met uw American Express kaart geld pinnen is alleen mogelijk in Rio de Janeiro en São Paulo bij American Express kantoren. Geld pinnen met uw credit card is alleen mogelijk in R$ + commissie. Bankkaarten met een pincode en een Maestro/Cirrus logo kunnen worden gebruikt bij bepaalde geldautomaten op sommige luchthavens, bankkantoren en winkelcentra. Kijk altijd uit voor het Maestro/Cirrus logo. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim van tevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.

Gezondheid & Vaccinaties

Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Brazilië worden vaccinaties tegen gele koorts aangeraden en is noodzakelijk bij een bezoek aan de Amazone en het midwesten. Malariaprofylaxe is aan te raden bij een bezoek aan sommige gebieden in het stroomgebied van de Amazone.

In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden voldoende.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Gebruikt u medicijnen of slaapmiddelen? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Als u deze medicatie mee wilt nemen op reis is een Engelstalige medische verklaring noodzakelijk om problemen bij immigratie te voorkomen.

Openingstijden

Per plaats kunnen de openingstijden verschillen. Winkels zijn doordeweeks open van 09.00-18.00 en op zaterdag van 09.00-13.00 uur. Winkelcentra zijn open van 10.00-22.00 uur van maandag t/m zondag. Daarnaast zijn de meeste grote apotheekketens 24 uur per dag geopend.

Banken zijn open van 10.00 tot 16.00 uur (wisselkantoren tussen 11.00-15.00 uur) doordeweeks.

De meeste musea en kerken zijn gesloten op maandag.

Reisdocumenten

Personen met een Nederlandse nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat bij aankomst in Brazilië nog 6 maanden geldig dient te zijn. Als u niet van plan bent langer dan 90 dagen te blijven, hoeft u geen visum aan te vragen. U dient wel in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Brazilië.

Reizen via de VS

Wanneer u via de VS reist, dan dient u rekening te houden met het volgende.

U bent verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Voor een online aanvraag, voorlopig alleen in het Engels, kunt u naar de website van ESTA gaan. De vragen die worden gesteld, zijn vergelijkbaar met die op het huidige aankomst/vertrekformulier I-94, dat momenteel voor aankomst in de VS moet worden ingevuld. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld, maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer etc. moet u wel per reis actualiseren.

Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de VS. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd. Het geldt alleen voor landen (en hun staatsburgers) die aan het visa waiver programma meedoen, waaronder Nederland. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen.

Intikken van ESTA op internet laat heel veel websites zien die dit tegen betaling regelen. Er is echter geen enkele reden om van deze sites gebruik te maken daar dit heel goed via de reguliere site van ESTA kan. De kosten voor de autorisatie bedragen 14 USD per persoon. Autorisatie via ESTA is verplicht.

Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.

Reizen via de VS met kinderen

Indien u via de VS met kinderen naar Costa Rica reist, dient u naast ESTA, ook rekening te houden met het volgende.

Vanaf 26 juni 2012 dienen kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum ook niet meer geldig.

Tijdsverschil

Het is in Brazilië vroeger dan bij ons. Dit houdt in dat u op de heenreis altijd op dezelfde dag aankomt als dat u vertrekt. (Op enkele uitzonderingen na) Er zijn 6 verschillende tijdszones.

Brazilië is verdeeld in zes verschillende regio’s:
Regio 1 (het uiterste westen van Brazilië): 6 uur vroeger (wintertijd), 7 uur vroeger (zomertijd).
Regio 2 (Amazone met o.a. Manaus): 5 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
Regio 3 (Pantanal): 4 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
Regio 4 (Noordoost Brazilië met o.a. Belém, Fortaleza, Recife en Salvador): 4 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
Regio 5 (Zuidoost Brazilië met o.a. Belo Horizonte, Brasília, Foz do Iguaçu, Rio de Janeiro en São Paulo): 3 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
Regio 6 (Fernando de Noronha): 3 uur vroeger (wintertijd), 4 uur vroeger (zomertijd).

Valuta optionele excursies

Naast de excursies die reeds in het programma zijn opgenomen, kunt u optionele excursies bijboeken of deelnemen aan ter plaatse aangeboden excursies. Deze excursies dient u ter plaatse te voldoen. U kunt deze alleen betalen in de lokale valuta (Reaal) of met Amerikaanse dollars.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis