Yazd
Roze Moskee
Imam Square Isfahan
Traditioneel bergdorp Abyaneh
Persepolis
Speciaal voor u geselecteerde highlights:

Landinformatie Iran

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Iran. (opent in een nieuw venster)

Geldzaken

De munteenheid van Iran is de Iraanse rial (IRR). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. De wisselkoers van de IRR wisselt echter voortdurend.
In Iran vindt u geen pinautomaten en creditcards worden vrijwel nergens geaccepteerd. Neemt u dus voldoende contant geld mee dat u ter plaatse kunt wisselen bij een bank of wisselkantoor. Op vrijdag zijn alle banken en wisselkantoren gesloten.

Bijzondere feestdagen

De ramadan is de islamitische vastenmaand die elk jaar 10 dagen naar voren schuift ten opzichte van onze kalender. Daarnaast wordt de exacte periode ook bepaald door de stand van de maan. Het is de negende maand van de islamitische kalender. De Ramadan valt in 2023 van 23 maart t/m 20 april (onder voorbehoud van de maanstand).

Het is tijdens de ramadan niet toegestaan in het openbaar te eten, drinken of te roken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Monumenten, winkels, restaurants etc. hanteren andere openingstijden en sommige zijn zelfs gesloten. De meeste winkels gaan pas later op de dag open, maar sluiten ook later, vaak na middernacht. Elk hotel heeft wel een restaurant waar u het ontbijt, de lunch of het diner kunt nuttigen, maar houdt u er wel rekening mee dat de openingstijden van het restaurant aangepast zijn. Verder worden de maaltijden over het algemeen binnen genuttigd. Tijdens de ramadan zal er haast geen live entertainment in de hotels plaatsvinden. Indien u een rondreis maakt, dient u er rekening mee te houden dat uw chauffeur en/of gids de reis kan onderbreken om tijd te nemen voor het gebed.

Het eind van de ramadan wordt gevierd met het zogenaamde Suikerfeest, oftewel ‘Aid Saghir’. De zal, onder voorbehoud van de maanstand, in 2023 plaatsvinden tussen 21 en 23 april.

Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Iran naar Beste reistijd Iran.

Openingstijden

Winkels en banken zijn doorgaans dagelijks vanaf ca. 09.00 uur geopend. In de middag sluiten de winkels gedurende enkele uren om einde middag tot halverwege de avond weer open te gaan. Op vrijdag zijn alle banken, officiële instanties en winkels gesloten.

Kleding

In Iran gelden duidelijke kledingvoorschriften die streng worden nageleefd. Als toerist kleedt u zich gepast. Vrouwen dragen verplicht een hoofddoek die hoofd, nek en haren bedekt. Alle kleuren mogen. Zowel armen, benen als vrouwelijke vormen worden bedekt. Op sommige religieuze plaatsen is het verplicht een chador (Perzisch gewaad dat het gehele lichaam bedekt) te dragen. Deze kunt u ter plaatse vaak lenen. Ook mannen worden geacht zich respectvol te kleden. Korte broeken zijn verboden en met name op religieuze plaatsen moeten zij de armen bedekken.

Fotograferen

In Iran vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden en vaak zien ze dit dan ook als een aanknopingspunt om een gesprek te beginnen. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt.

Het is verboden om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebou­wen en havens en dergelijke te fotograferen. Maak ook geen foto's van uitstromende moskeeën of andere religieuze gebeurtenissen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Taal

In Iran spreekt men Farsi, een Perzische taal die door alle Iraniërs wordt gesproken. Daarnaast heeft elke bevolkingsgroep in Iran zijn eigen taal. In de grote steden wordt ook Engels gesproken, vooral door de jongere generatie.

Een paar woordjes Farsi:
Hallo = Salaam
Tot ziens = Goda hafez
Bedankt = Taashaakkor
Ja = Baalee
Nee = Naa

Paspoort en visum

Uw paspoort moet na terugkomst in Nederland (of in België) nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Er mogen geen Israëlische stempels in het paspoort staan.

Voor reizen naar Iran is een visum verplicht. U vraagt dit visum in Nederland al aan. U heeft hiervoor een Visum Grant Notice (een uitnodiging) nodig, deze verzorgen wij voor u. Voor het aanvragen van deze uitnodiging hebben wij tijdig onderstaande gegevens nodig;
* Persoonlijke gegevens
* Een kleurenkopie van uw pasfoto in JPEG formaat. Deze mag maximaal 6 maanden oud zijn en maximaal 240kb en minimaal 10kb groot zijn. U mag geen bril op hebben op de foto.
* Een kleurenkopie van uw paspoort in JPEG formaat. Deze mag maximaal 500kb zijn en moet minimaal 10kb groot zijn. De kleurenkopie mag alléén de pagina met uw pasfoto en uw persoonlijke gegevens bevatten; niet de tegenoverliggende pagina.
* Bij aankomst in Iran dient u een verklaring van uw reisverzekering dat u goed verzekerd bent en dat uw verzekering dekking biedt in Iran te kunnen overleggen.

Na boeking ontvangt u van ons een document waarop u de persoonlijke gegevens kunt invullen. Tevens ontvangt u op dat moment de voorwaarden voor de kopie van uw pasfoto en paspoort. Met deze gegevens vragen wij de uitnodigingsbrief voor u aan, die u op tijd van ons ontvangt. Hiermee kunt u vervolgens uw visum aanvragen. U ontvangt na boeking op tijd bericht van ons wanneer wij deze gegevens nodig hebben.

U kunt ervoor kiezen om het visum aan te vragen via de ambassade. In dit geval maakt u met de Visum Grand Notice (een uitnodiging) een afspraak op de website van de ambassade. Vervolgens gaat u op de gemaakte afspraak naar de ambassade van Iran om het visum in orde te laten maken. Bij het regelen van een visum via de ambassade is het goed om rekening te houden met een langere verwerkingstijd. Wij raden u aan om hier twee weken voor in te plannen.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.
Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen kan lastig en tijdrovend zijn. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.
Middels onderstaande links kunt u het visum aanvragen via CIBT:

Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Aanscherping toegangsregels Verenigde Staten
Wanneer u na uw reis naar Iran van plan bent een reis te maken naar de Verenigde Staten, houdt er dan rekening mee dat u niet langer een online reistoestemming (ESTA) kunt aanvragen. Vanwege aangescherpte toegangsregels van de Verenigde Staten, is het voor reizigers die na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Soedan of Syrië zijn geweest, enkel mogelijk om reistoestemming aan te vragen via de ambassade. Wanneer u in het bezit bent van een eerder verleende reistoestemming naar de Verenigde Staten, komt deze per direct te vervallen wanneer u naar Iran afreist. Deze regels gelden ook wanneer u enkel een tussenstop in de Verenigde Staten wilt maken, op doorreis naar bijvoorbeeld Midden- of Zuid-Amerika.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is. Als uw paspoort verloren of gestolen is, neemt u dan onmiddellijk contact op met de Nederlandse ambassade in Teheran.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengen-gebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
▪ Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
▪ Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
▪ Recent uittreksel gezagsregister
▪ Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
▪ Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
▪ Het ouderschapsplan;
▪ Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Let op: de visuminformatie op onze website is gebaseerd op de vereisten die voor de uitbraak van COVID-19 van toepassing waren. Als u binnenkort met ons op reis gaat dan raden wij u aan om voor de meest recente informatie contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van de bestemming(en) die u bezoekt of met het CIBT. Het is namelijk heel goed mogelijk dat nationale overheden aanvullende regels hanteren om een bestemming te mogen bezoeken.

Telefoon en internet

Afhankelijk van uw provider kunt u in Iran bellen met uw mobiele telefoon. Informeert u voor vertrek of uw provider een overeenkomst heeft met een Iraanse telefoonmaatschappij. Houdt u er rekening mee dat het mobiele netwerk van Iran zich voornamelijk beperkt tot het stedelijk gebied, daarbuiten is er meestal geen of slecht bereik. Ter plekke kunt u ook een lokale prepaid simkaart aanschaffen waarmee u kunt bellen, sms-en en internetten.

Wi-Fi
Op de luchthaven, in de meeste hotels en sommige restaurants bieden gratis Wi-Fi. Het internet is echter heel traag en onbetrouwbaar. Houdt er rekening mee dat sommige sites door de overheid zijn geblokkeerd of niet werken.

Elektriciteit

De netspanning is 220V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.

Corona

Actuele informatie omtrent maatregelen
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Wij proberen u van alle juiste informatie te voorzien, uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Voor een totaal overzicht van de huidige heen-en terugreis vereisten en een beknopt overzicht van de lokale maatregelen verwijzen wij u naar de website van de overheid.

Bekijk hier de website van de Nederlandse overheid. (opent in een nieuw venster)
Indien u de Belgische nationaliteit heeft, bekijk hier de website van de Belgische overheid (opent in een nieuw venster)

Let op, deze vereisten kunnen veranderen. Hou dit dus tot kort voor vertrek in de gaten.

Voordelig testen
Heeft u voor uw heenreis een test nodig? Via Coronatest2travel (testpartner van de ANVR) ontvangt u tegen een sterk gereduceerd tarief een PCR- of Antigentest.

Ga naar deze website voor het maken van een afspraak.(opent in een nieuw venster). Bij het testen krijgt u gratis het noodzakelijke Covid19-afreisdocument. Coronatest2travel werkt samen met Health Check Center en heeft 85 locaties door het hele land, dus er is altijd een testcenter bij u in de buurt.

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan met uw huisarts of deze middelen onder de zogenaamde Opiumwet vallen. Zo ja, dan is een Engelstalige medische verklaring van uw apotheek noodzakelijk, om problemen bij de douane te voorkomen. Houdt u dit document in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij Thuisvaccinatie. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via de Europeesche Verzekeringen.

Eten & drinken

De Iraanse keuken is een van de oudste keukens ter wereld. De meeste gerechten bestaan uit een combinatie van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. Ook wordt er veel met fruit gekookt, zoals pruimen, abrikozen en rozijnen. Ondanks dat er heel veel kruiden worden gebruikt zijn de gerechten mild van smaak. Brood (naan) is net zoals rijst een vast onderdeel van elke maaltijd. Probeer vooral de verschillende stoofpotjes (‘khoreshts’) of ‘ash’, een zeer smaakvolle maaltijdsoep. Een leuke bijkomstigheid is dat de prijzen van de maaltijden zeer voordelig zijn in Iran.

Iraniërs drinken de hele dag door zoete thee. Maar ook Dough, een yoghurtdrank, is populair als verfrissing. Lekkere koffie vindt u niet overal (meestal alleen oploskoffie), maar in de grotere steden zijn dankzij de ‘hipsters’ steeds meer trendy koffie shops te vinden met goede Illy en Lavazzo koffie. Het nuttigen van alcohol is strikt verboden in Iran.

Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar.

Lunch : ca. €5
Diner : tussen de €3 en €8
Flesje water : in de winkel/hotel €0,50 - €1

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de Rial wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Fooien

Het geven van een fooi is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis staan er vele personen voor u klaar, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld.

Aan het begin van uw rondreis zal de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstellen, om er voor te zorgen dat u niet de hele dag fooien achter hoeft te laten. De reisleider betaalt van deze fooienpot alle gezamenlijke fooien, zodat u hier niet meer naar om hoeft te kijken. U kunt op die manier rustig van uw vakantie genieten. De reisleider houdt een kasboek bij dat voor iedereen inzichtelijk is. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis is ca. € 5 per persoon per dag (omgerekend ca. 230.000 IRR, afhankelijk van de wisselkoers). We adviseren u daarom om een bedrag van ongeveer € 70 per persoon (omgerekend ca. 3.213.000 IRR per persoon, afhankelijk van de wisselkoers) voor fooien te reserveren. Dit bedrag kunt u ter plaatse in lokale valuta betalen. De fooi(en) voor de reisleider zelf en de vaste chauffeur zijn niet bij dit bedrag inbegrepen. Deze fooi(en) kunt u aan het eind van de reis naar eigen inzicht geven.

Nuttige adressen

Ambassade van Iran
Duinweg 20
2585 JX Den Haag
Tel: 070 3384000

Nederlandse ambassade in Teheran
No. 60 West Arghavan street
Dibaji North street
Farmanieh Teheran
Tel: 0098 2123660000

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Iran anderhalf uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd tweeënhalf uur later.

Op de hoogte blijven van acties en mis nooit een aanbieding!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Bezoek ons Reiscafé!

Kom meer te weten over de volgende bestemmingen:
Sri Lanka, Indonesië, Zuid-Afrika, China, Costa Rica, Japan, India, Vietnam, Thailand en Namibië

Reserveer gratis