Contact opnemen? + 31 (0)70 3076700
 
Mijn NRV

Reizen Laos

Mogelijkheden voor Laos

Groepsreizen

Groepsreizen
Laos

Reizen in een groep is gezellig. U deelt ervaringen met elkaar en ziet de bestemming ook eens door andermans ogen.

Privereizen

Privéreizen
Laos

Wij bieden prachtige rondreizen waarbij u op privébasis kennismaakt met de hoogte-punten van een bestemming.

Zelf samenstellen
Laos

Maak zelf uw reis op maat met behulp van ons ruime aanbod van vluchten, accommodaties, transfers en excursies.

Onze reizen door Laos zijn vaak in combinatie met Thailand, Vietnam of Cambodja. Maar we bieden ook prachtige reizen waar de focus op Laos zelf ligt. We nemen u dan mee naar het minder toeristische binnenland. Een reis door Laos is een bijzondere belevenis, met veel culturele hoogtepunten, zoals Luang Prabang. Maar ook laten we u kennismaken met de prachtige natuur, vriendelijke bevolking en avontuurlijke binnenlanden. Een reis naar Laos kan altijd worden afgesloten aan het strand van Thailand.
Ambassade/ Verkeersbureau van Laos
Brabanconnelaan 19-21
1000 Brussel
Tel: 0032 27400950
Fax: 0032 27341666
Fooien zijn in Laos gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Dit is een onmisbaar deel van hun inkomen. In restaurants, bij gidsen en in taxi’s kunt u een richtlijn van 10% tot 15% hanteren.

Tijdens de groepsrondreizen stelt de reisleid(st)er een fooienpot samen. Hieruit worden alle fooien gedurende de reis betaald. Hier heeft u dus geen omkijken meer naar. Natuurlijk wordt er een overzicht gemaakt van de bedragen die zijn uitgegeven. Als richtlijn voor de fooienpot geldt ongeveer 2 euro per persoon per dag.
De munteenheid van Laos is de kip (LAK). De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

De Thaise baht wordt alleen geaccepteerd als betaalmiddel in Chiang Khong, Luang Prabang en Vientiane. Wel ontvangt u het verschil terug in kip.

Pinnen kunt u in de grotere plaatsen. U kunt daar slechts een relatief gering bedrag opnemen. Geld wisselen kan op de luchthavens, bij banken of veelal in het hotel. Het beste is om uw contante euro’s en/of Amerikaanse dollars ter plaatse te wisselen.

Traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars en creditcards worden beperkt geaccepteerd.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim vantevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.
Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Laos worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht. Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer.

In het land komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.
De winkels blijven in Laos over het algemeen tot laat in de avond open. Gebruikelijk zijn openingstijden tussen 08.30 uur en 21.00 uur.

Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00 uur en 15.00 uur.
Uw paspoort dient na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Tevens is voor een bezoek aan Laos een visum verplicht.

Bij aankomst in Vientiane, Luang Prabang en de grensovergang met Thailand kunt u voor circa 36 Amerikaanse dollar en tegen inlevering van een pasfoto een visum kopen. Met dit visum kunt u voor een periode van 30 dagen in Laos verblijven.

Ook op alle andere belangrijke landgrensovergangen tussen Laos en Thailand (bijvoorbeeld Chiang Khong/Ban Houia Xai en Ubon/Chongmek) geldt dezelfde regel. Gaat u op een andere plek dan bovenstaand de grens met Laos over dan dient u van te voren een visum bij de Laotiaanse ambassade aan te vragen. Ook dit visum geeft u het recht om 30 dagen in Laos te verblijven.

Vanaf 26 juni 2012 dienen kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum ook niet meer geldig.
In Laos is het zes uur uur later dan in Nederland. Geldt in Nederland de zomertijd dan is het in Laos vijf uur later.
Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta (kip) of met Amerikaanse dollars.
In Laos betaald u bij lokale en internationale vluchten vertrekbelasting. Wanneer u binnenlands vliegt zijn de kosten circa 5 Amerikaanse dollar en bij internationale vluchten circa 10 Amerikaanse dollar.

Prijzen kunnen tussentijds wijzigen.
Het voltage is in Laos 230 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Laos kunt checken.

Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neem daarom een zaklantaarn mee op reis.
De bevolking van Laos bestaat uit 68 etnische groepen. Afhankelijk van hun locatie zijn zij in in drie groepen te verdelen: de Lao Loum, de Lao Theung (Mon-Khmer) en de Lao Soung.

De Lao Loum wonen met name in de Mekong-vallei. Ze vormen ongeveer de helft van de Laotiaanse bevolking. De Lao Theung bestaan uit de bergvolken van Chinees/Maleise afkomst en leven in Midden-Laos. Zij behoren tot de oudste inwoners van Laos en maken ongeveer een kwart van de bevolking uit. De Lao Soung komen oorspronkelijk uit Zuid-China, Tibet en Myanmar en zijn pas vrij recent geëmigreerd. Zij maken ongeveer 10% van de bevolking uit en leven voornamelijk in de bergen en vallen op door hun klederdracht. Onder hen de Lisu, een kleinere groep, die oorspronkelijk uit Tibet afkomstig is. De vrouwen dragen lange veelkleurige tunieken en soms zwarte tulbanden. Ook de kleding van de mannen is veelkleurig en ook dragen zij sieraden.
In de keuken van Laos is, net als in veel landen in Azië, rijst een belangrijke basis voor de maaltijd. Vooral in Laos is kleefrijst (Khao Niao) erg populair. Laotianen eten dit veelal in combinatie met rauwe vis en veel kruiden. Het is als toerist niet verstandig dit gerecht te eten. Feu (noedelsoep) is een veilig alternatief voor toeristen. Andere gerechten zijn: Tom Khaa Kai, een milde kokossoep met kip en citroengras en Kai Pad Sai Sed Dong, gebakken kip met gember, kokos, champignons en (soms veel) rode pepers.
Laos heeft een oppervlakte van 236.000 vierkante kilometer. Laos is het enige land in Zuidoost-Azië dat niet aan zee grenst. Het land grenst in het noorden aan China, in het oosten aan Vietnam, Cambodja in het zuiden, Thailand in het westen en aan Myanmar in het noord-oosten.

Het grootste deel van Laos bestaat uit ruige, beboste bergen. Hierdoor concentreert de bevolking zich in de valleien rond de Mekong rivier. Deze belangrijkste rivier komt vanuit China het land binnen. De Mekong vormt voor een groot deel de grens met Thailand en Myanmar en heeft een lengte van ruim 1800 kilometer. Het merendeel van het transport in Laos vindt plaats over deze rivier.
De wortels van Laos werden gelegd in de 14e eeuw toen Fa Ngum het koninkrijk Lan Xang stichtte. Het koninkrijk bestond tot 1707 en viel toen in drie delen uiteen: het Koninkrijk Luang Prabang, Vientiane en Champassak.

In 1893 werd Laos door de Fransen veroverd en werd het opgenomen in de Unie van Indochina. Na de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog verkreeg Laos zijn onafhankelijkheid. In het koninkrijk Laos bestond een fragiel evenwicht tussen drie prinsen: een linkse, een neutralistische en een rechtse. In 1960 werd de rechtse regering door een militaire staatsgreep omvergeworpen. De rechtse generaal, Phoumi Novasan, lanceerde een tegenaanval om een einde te maken aan de communistische guerrilla. Hij kreeg militaire steun van de Verenigde Staten. Zo begon de Tweede Indochinese Oorlog, later bekend als de Vietnamoorlog.

Kort nadat de Tweede Indochinese Oorlog voorbij was, grepen de communistische en neutrale groeperingen in het jaar 1975 de macht en riepen op 2 december 1975 de Democratische Volksrepubliek Laos uit. Na deze periode is er niets meer vernomen van het koningshuis.

Op 14 augustus 1991 nam de volksassemblee van Laos voor het eerst sinds de machtsovername van de communisten een motie aan. Op basis van zware economische problemen en de ineenstorting van de Sovjet-Unie ging Laos een openings- en hervormingsbeleid voeren met als doel de planeconomie te vervangen door een gemengde economie.
Het klimaat in Laos heeft drie seizoenen: het koele winterseizoen van november tot februari, het hete en droge seizoen van maart tot mei en de invloed van de moesson (regenseizoen) van juni tot oktober. De meeste van deze neerslag valt in de noordelijk gelegen delen van het land waar de meeste bergketens zich bevinden. Zelfs in het regenseizoen regent het in Laos niet de hele dag.

Temperaturen schommelen in Laos tussen de 20 °C en 35 °C, met uitzondering van de hoge gebieden. In de winter kan het vooral op grote hoogtes erg koel zijn.
In Laos is het merendeel van de bevolking boeddhist. De Sangha, de Orde van boeddhistische monniken, stond eeuwenlang in hoog aanzien. Zelfs de koning betoonde respect aan de monniken. Ze verzorgden het onderwijs in het hele land en maakten dat geschillen vreedzaam werden opgelost. Het boeddhisme zorgde voor een vriendelijke, respectvolle atmosfeer.

Van oudsher was het boeddhisme diep geworteld in de Laotiaanse cultuur. Wat er in de kloosters werd gezegd, was heilig. Daarvan maakten de communisten gebruik toen ze in 1975 de macht grepen. Kloosters werden communistische scholen. Marxisme in een boeddhistisch jasje. Laos moest een communistische heilstaat worden. Wie niet meewerkte verdween in een strafkamp.

Laotiaanse monniken doen tegenwoordig vrijwel niets meer aan meditatie. Wel voorspellen ze de toekomst, verdrijven ze boze geesten en handelen ze in sigaretten.
De officiële taal in Laos is het Lao en dit lijkt op het Thai. De Laotianen verstaan Thai en ook vaak Engels en Frans. De bevolkingsgroepen in het noorden spreken geen Lao, maar hun eigen taal.

18-daagse rondreis Thailand & Laos

15-01-2013

Eindelijk was het dan zover! Die ochtend vertrokken we naar Schiphol. De ochtend met sneeuwval en daardoor de langste file ooit… Anderen vonden het spannend (bleek later), wij zagen geen probleem (Dat kwam doordat hier in de nabijheid nog geen sneeuw lag, denk ik...

16-daagse rondreis ontdek Laos

11-01-2011

De reis vanuit Koksijde, België over Schiphol en Bangkok naar Chang Rai was wel weer eens een hele tijd. 6 uur wachten in Bangkok..was echt niet nodig. Maar dat deze kleine inspanning de moeite waard was proberen wij duidelijk te maken in het volgende reisverslag. Na een landing in Chang Rai met een piloot met achteraan op zijn vliegtuig ‘ik rem ook voor dieren’ konden we na een 24 uur toch einde...

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van onze aanbiedingen.

Bezoek ons Reiscafé

Meer weten over de reizen die wij organiseren, komt dan naar ons Reiscafé. De agenda voor 2015 staat online!