Contact opnemen? + 31 (0)70 3076700
 
Mijn NRV

Reizen Costa Rica Nicaragua

Onze reizen naar Costa Rica bieden u allemaal een goede mix tussen de prachtige natuurparken, ongerepte stranden en leuke activiteiten. Reizen in Costa Rica is niet alleen geschikt voor natuurliefhebbers, het is ook een bestemming waar u veel leuke, sportieve activiteiten kunt ondernemen en de mogelijkheid heeft om schildpadden, walvissen en dolfijnen te zien.

Onze reizen naar Costa Rica bieden u allemaal een goede mix tussen de prachtige natuurparken, ongerepte stranden en leuke activiteiten. Reizen in Costa Rica is niet alleen geschikt voor natuurliefhebbers, het is ook een bestemming waar u veel leuke, sportieve activiteiten kunt ondernemen en de mogelijkheid heeft om schildpadden, walvissen en dolfijnen te zien.
Ambassade van Costa Rica
Laan Copes van Cattenburch 46
2585 GB ’s-Gravenhage
Tel: 070-3544675
E-mail: embajada@embacr.nl
www.embacr.nl
Fooien zijn in Costa Rica gebruikelijk. Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Dit is een onmisbaar deel van hun inkomen. In restaurants, bij gidsen en in taxi’s kunt u een richtlijn van 10% tot 15% hanteren. In restaurants moet u er rekening mee houden dat bovenop de op de kaart genoemde prijs vaak nog 10% servicekosten en 13% btw gerekend wordt. In dat geval is het geven van fooi niet noodzakelijk.
De munteenheid van Costa Rica is de Colón (CRC), vernoemd naar Columbus. De actuele koers kunt u eenvoudig opvragen via één van de vele websites die wisselkoersen publiceren.

Het verdient aanbeveling Amerikaanse dollars mee te nemen, die worden bijna overal geaccepteerd. Biljetten van meer dan 100 dollar wekken vaak argwaan op door het frequent circuleren van valse dollars. Wij raden u dus aan om kleine coupures mee te nemen.

Vrijwel overal in Costa Rica is het mogelijk om met uw bankpas, voorzien van een Maestro- of Cirruslogo te pinnen. In de meeste hotels en de grotere winkels kunt u eveneens met creditcard betalen. Let u er wel op dat er niet met uw creditcard wordt gefraudeerd.

U kunt niet meer zonder toestemming pinnen buiten de EU zone. U dient ruim vantevoren bij uw bank om een deblokkering van deze blokkering te vragen. Anders kunt u enkel, wanneer u in het bezit bent van een creditcard, met uw creditcard pinnen tegen hogere kosten.
Wij adviseren u altijd een deskundige te raadplegen wat betreft de benodigde vaccinaties. Dit kan bij de GGD, uw huisarts of bijvoorbeeld via thuisvaccinatie.nl.

Voor Costa Rica worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt is vaccinatie verplicht.

In het land komt in sommige gebieden malaria voor. Het nauwkeurig toepassen van maatregelen tegen muggenbeten is voor deze gebieden voldoende.

Bij het maken van een verre reis is het aan te raden middelen tegen uitdroging, reisziekte, diarree of verstopping mee te nemen in uw toilettas. Dergelijke artikelen vindt u bijvoorbeeld op veiligopreiswinkel.nl.

Costa Rica heeft een hoge levensstandaard met vrij lage gezondheidsrisico’s en een goed georganiseerde gezondheidszorg. Hoewel het kraanwater over het algemeen drinkbaar is, adviseren we u wel gezuiverd water in flessen te kopen.
Per plaats kunnen de openingstijden verschillen. Over het algemeen zijn de winkels geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur, op zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en sommige tot 18.00 uur.

De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 15.00 uur en bij uitzondering op zaterdag van 09.00 uur tot 12.00 uur.

Na 's avonds 22.00 uur kunt u geen geld meer pinnen in verband met de veiligheid. Houdt u hier dus rekening dat u wat reserve heeft.
Personen met een Nederlandse nationaliteit dienen te beschikken over een paspoort dat bij aankomst in Costa Rica nog 3 maanden geldig dient te zijn. Als u niet van plan bent langer dan 90 dagen te blijven, hoeft u geen visum aan te vragen.

Let u er wel op dat als u via een ander land naar Costa Rica reist de geldigheid van uw paspoort anders kan zijn.

Indien u vanuit Costa Rica naar Panama of Nicaragua reist, dient het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Reizigers die een andere nationaliteit hebben, dienen zelf zorg te dragen voor een eventueel benodigd visum. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambassade van Costa Rica.

Vanaf 26 juni 2012 dienen kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum ook niet meer geldig.
Wanneer u via de VS reist, dan dient u rekening te houden met het volgende.

U bent verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig of schip naar de VS. Voor een online aanvraag, voorlopig alleen in het Engels, kunt u naar de website van ESTA gaan. De vragen die worden gesteld, zijn vergelijkbaar met die op het huidige aankomst/vertrekformulier I-94, dat momenteel voor aankomst in de VS moet worden ingevuld. Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 dagen vóór vertrek). ESTA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld, maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfadres, vluchtnummer etc. moet u wel per reis actualiseren.

Indien u niet via ESTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de VS. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd. Het geldt alleen voor landen (en hun staatsburgers) die aan het visa waiver programma meedoen, waaronder Nederland. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen.

Intikken van ESTA op internet laat heel veel websites zien die dit tegen betaling regelen. Er is echter geen enkele reden om van deze sites gebruik te maken daar dit heel goed via de reguliere site van ESTA kan. De kosten voor de autorisatie bedragen 14 USD per persoon. Autorisatie via ESTA is verplicht.

Meer uitgebreide informatie treft u aan op deze website.
Indien u via de VS met kinderen naar Costa Rica reist, dient u naast ESTA, ook rekening te houden met het volgende.

Vanaf 26 juni 2012 dienen kinderen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum ook niet meer geldig.
Gedurende de Nederlandse wintertijd is het in Costa Rica zeven uur vroeger. In de zomertijd is het acht uur vroeger.
Naast de excursies die reeds in het programma opgenomen zijn, kunt u deelnemen aan optionele excursies. Indien gewenst, kunt u deze excursies ter plaatse via uw reisleiding of de lokale vertegenwoordiging bijboeken. Deze excursies dienen ter plaatse voldaan te worden en u kunt deze alleen betalen in de lokale valuta (colon) of met Amerikaanse dollars.
In Costa Rica moet u vertrekbelasting betalen op het moment dat u het land weer verlaat. De vetrekbelasting bedraagt circa 29 Amerikaanse dollar per persoon.

Deze kosten kunnen tussentijds wijzigen.
Het voltage is in Costa Rica 120 V. Onder het kopje Reisvoorbereiding vindt u een link naar een website waar u het type stekker voor Costa Rica kunt checken.
Costa Rica heeft ongeveer 4.400.000 inwoners. De helft daarvan woont in de steden en bijna tweederde in het centrale hoogland (Meseta Central).

De bevolking is voor 94% van Europese afkomst, voornamelijk Spaans en Italiaans. Twee andere belangrijke bevolkingsgroepen zijn Afro-Caribiërs en Chinezen en maar 1% is Indiaans, afkomstig van de inheemse stammen. Omdat Costa Rica nooit echt slavenhandel heeft gedreven, is het aandeel Afrikanen kleiner dan in de omliggende landen.

De gemiddelde levensverwachting is in dit land hoog (mannen 74 en vrouwen 79 jaar) en de geboorte- en sterftecijfers zijn de laagste van Midden-Amerika. Wel is Costa Rica het meest dichtbevolkt.

Costa Ricanen noemen zichzelf ‘ticos’ en ‘ticas’, afgeleid van ‘hermaniticos’, hetgeen kleine boertjes betekent.
Het eten in Costa Rica is vrij eenvoudig van aard. Gallo pinto is een gerecht met bonen, rijst en ui dat bij het ontbijt, de lunch en het diner gegeten wordt. Ook populair is Casado, een compleet gerecht met rijst, bonen, salade en vlees, vis of kip. De nadruk in de Costaricaanse keuken ligt op vlees. Groente is een wat ondergeschoven kindje en kruiden worden met mate gebruikt.

Het verdient aanbeveling aan te schuiven in een Soda, een klein restaurantje, waar men lokale gerechten serveert. In de chiquere restaurants wordt ook uitstekende vis geserveerd en wereldgerechten als pizza, pasta en hamburgers zijn overal verkrijgbaar.

De tropen leveren de meest exotische fruitsoorten, die absoluut de moeite van het proberen waard zijn. Sinaasappels, bananen en ananassen zijn de meest verkochte fruitsoorten, maar denk ook eens aan chirimoy, carambola, granadilla (een soort granaatappel), guave, guayaba, cas (een passievrucht) en papaja. Heerlijk zijn de Jugos naturales (vruchtensappen) die hiervan worden gemaakt.

Voor koffie, thee, frisdrank betaalt u gemiddeld € 0.95. Voor bier, wijn en vruchtensappen € 1.50. Voor een ontbijtje € 6.

Tot slot is Costa Rica producent van de beste koffiesoorten ter wereld: het uitproberen waard!
Costa Rica ligt in Midden-Amerika en heeft een oppervlakte van 51.100 vierkante kilometer. Op sommige plaatsen is Costa Rica slechts 145 kilometer breed. Het land is verdeeld in zeven provincies, die meestal dezelfde naam hebben als hun hoofdstad. De landsgrenzen worden gevormd door Nicaragua in het noorden, Panama in het zuiden, de Grote Oceaan in het westen en in het oosten de Caribische zee.

Circa 11% van het landoppervlak is wettelijk aangemerkt als natuurgebied. Veel van deze natuurreservaten (Parques Nationales) zijn goed toegankelijk, staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO en oefenen vanwege hun rijkdom aan flora en fauna grote aantrekkingskracht uit op biologen.

Het land is overwegend vlak tot heuvelachtig, maar in het midden lopen de bergketens die deel uitmaken van de Midden-Amerikaanse Cordilleras. Hiervan is de Cordillera Talamanca de meest imposante, met toppen als de Cerro Chirripo (3810 m). De Caribische kuststrook bestaat uit tropische laagvlakten en is rijk aan mangrovebossen, moerassen, lagunes, regenwoud en palmenstranden.

Costa Rica kent 40 grote en zeer veel kleine rivieren, waarvan de Río Térraba de langste is met 195 kilometer. Verder kenmerkt het land zich door negen vulkanen, waarvan er nog twee actief zijn: de Arenal en de Poás.

Enkele eilanden die tot het Costa Ricaanse grondgebied behoren zijn Isla Chira, Isla Tortuga, Isla del Caño, Isla San Lucas, Isla Cabo Blanco en Isla del Coco.
De oudste tekenen van menselijke beschaving in Costa Rica dateren van circa 12.000 voor Christus. Het duurde tot 3.000 voor Christus voordat de Chibcha-indianen zich vanuit het noordelijke Andesgebergte in de gebieden aan de Caribische kust vestigden. Toen er in 800 na Christus een grote volksverhuizing van Mexico naar Costa Rica op gang kwam, werd de oorspronkelijke bevolking grotendeels verdreven en werd de Chorotega de belangrijkste beschaving.

Op zijn laatste reis (1502-1504) zette Columbus voet aan wal op het rotseilandje La Isla Uvita, gelegen voor de huidige stad Puerto Limón. Veel viel er echter niet te halen en Columbus zeilde door naar Panama. Vanuit daar werd diverse malen geprobeerd om Spaanse nederzettingen in Costa Rica te bouwen, maar deze pogingen stuitten op veel verzet van de inheemse bevolking.

Pas in 1561 werd in centraal-Costa Rica de eerste hoofdstad gesticht, Garcímuños, die even later moest worden verlegd en sindsdien Cartago genoemd werd.

Op 1 juli 1823 gingen de landen Costa Rica, Honduras, Guatemala, El Salvador en Nicaragua een verbond aan als de Verenigde Staten van Midden-Amerika. Hierop kwam Costa Rica echter snel terug en in het proces van afscheiding van deze federatie werden meerdere burgeroorlogen gevoerd. Ook werd San José de nieuwe hoofdstad. In 1848 scheidde het land zich officieel af van de federatie en riep zich uit tot República de Costa Rica. De economie draaide voornamelijk op de verbouw van koffie en bananen.

In de twintigste eeuw waren er zo nu en dan grensgeschillen met Nicaragua en Panama. In 1948 brak opnieuw een burgeroorlog uit. De toenmalige president Calderón vluchtte naar Nicaragua en José Figueres Ferrer kwam aan de macht. Hij stelde een nieuwe grondwet op; Costa Rica zou zonder leger verder gaan. Sindsdien is het land neutraal en gevrijwaard gebleven van geweld. Het wordt daarom ook wel het ‘Zwitserland van Midden-Amerika’ genoemd.
Costa Rica heeft een subtropisch tot tropisch klimaat met zeer constante temperaturen. Aan de kust is het gemiddeld 27 °C en op 1000 meter hoogte ongeveer 20 °C.

De ongerepte groene regenwouden kunnen slechts bestaan dankzij een zeer vochtig klimaat. Van mei tot en met oktober is het regenseizoen, maar zelfs in de droge periode (december tot en met april) valt tweemaal zoveel regen als in Nederland.

De orkanen die vanaf de Atlantische Oceaan over het Caribisch gebied trekken, passeren Costa Rica meestal langs de noordgrens en zo blijft het land redelijk gevrijwaard van natuurrampen. Wel kampen de lager gelegen gebieden in het regenseizoen geregeld met overstromingen.
Circa 90% van de Costa Ricanen is rooms-katholiek. Hoewel de staat officieel seculier is, spelen beschermheiligen een belangrijke rol. In de steden wordt eens in de zoveel tijd ter ere van de plaatselijke heilige een processie gelopen en feest gevierd. De Virgen de los Angeles is de beschermheilige van het land.
De officiële taal in Costa Rica is Spaans. De geïsoleerde Indiaanse volken spreken een inheemse taal, waarvan de meest voorkomende het Bribrí is. Aan de oostkust zijn er enclaves waar het zogenaamde neger-Engels gesproken wordt.

19 daagse rondreis Adembenemend Costa Rica

01-08-2013

In verband met ons 25 jarig huwelijk wilden we dit jaar een speciale reis maken met de kinderen ( 21 en 23 jaar). Na verschillende reisorganisaties te hebben bekeken hadden we gekozen voor NRV. Hun persoonlijke benadering en betrokkenheid bij jou als klant blijkt uit de goede communicatie. Wij hadden de reis “Adembenemend Costa Rica” geboekt, een 19 daagse rondreis met huurauto. Na een goed ontv...

Rondreis Costa Rica

25-11-2012

Wij hebben een fantastische mooie vakantie gehad,dankzij NRV en de contacten die ze hebben gehad voor onze reis. Alles was duidelijk in de papieren beschreven, zelfs op de achterkant een kaartje, welke weg we moesten volgen. Ook de navigatie was voor die tijd ingesteld en zo was het weinig zoeken , waar we moesten zijn. We zijn nu van de oostkust naar de westkust gegaan. Vijf jaar terug zijn w...

19 daagse rondreis Adembenemend Costa Rica

01-07-2012

Onze reis naar Costa Rica stond gepland in het regenseizoen. We hebben wel regen gehad maar we zijn er niet door verhinderd om dingen te ondernemen. Aan de Caribische kust hebben we een aantal buien per dag gehad tijdens de rest van de reis was het overheersend droog. De hotels die NRV heeft aangewezen waren goed. De kamers waren ruim en voorzien van ventilator of airco. Ook de huurauto was per...

22-daagse privérondreis Costa Rica Totaal

26-07-2011

Costa Rica is een fantastisch vakantieland. Een prachtige natuur met veel diversiteit. Wij hebben het als heel indrukwekkend ervaren. De route die door NRV Holiday is uitgestippeld, is ons heel goed bevallen. Alles was prima geregeld. U kunt in het verslag allerlei aanraders lezen en zoals u ziet zijn er weinig afraders. Een vakantie die we van harte bij u aanbevelen als u houdt van een natuurva...

19-daagse rondreis Adembenemend Costa Rica

03-07-2011

'Onze reis begint met een geweldig verblijf in Tortuguero. Een prachtig resort met huisjes in een planten en bloemenovergoten tuin. We worden meerdere momenten van de dag meegenomen met een bootje over de kanalen om de jungle vanaf het water te bezichtigen. We zien fantastische vogels, apen en aligatoren. Daarnaast is er voldoende ruimte om te relaxen bij de verschillende zwembaden. Na ...

18 dagen adembenemend Costa Rica

23-03-2011

Het is zover, vanaf Schiphol vertrekken wij voor een privé reis naar Costa Rica met een tussenlanding in Atlanta naar San José in Costa Rica. In Atlanta worden we ontvangen als boeven, en staan 1½ uur in de rij voor de douane om gedwee onze vingerafdrukken af te staan, en wordt er zelfs een irus scan gemaakt. En dat alleen voor een tussen landing in dat gastvrije America, volgende keer via Spanj...

19-daagse privérondreis Adembenemend Costa Rica

17-03-2011

We vertrokken op vrijdag en we vlogen voor de eerste keer met Continental Airlines. Heeeel anders dan Malaysian en Singapore Airlines, qua crew en qua eten. We hadden een overstap in Houston en hebben de tijd besteed aan internetten en bij eten wat je daar goed kunt. We vonden een leuke food and drink bar, waar we lekker bruschetta en prosecco hebben genuttigd. De laatste ruk naar San Jose en ik ...

22-daagse rondreis Costa Rica Totaal

14-03-2011

De reis is begonnen. Vanochtend om kwart over zes stond onze taxi voor de deur en werden we afgezet op Schiphol om in te checken. We vliegen om tien uur met Boeing 767 400 naar Houston meteen vol toestel, dus extra beenruimte upgrade was helaas niet beschikbaar. We hadden op Schiphol een vrij normale douanescreening, hoewel we voor het eerst door de volledige body scan zijn geweest. De vlucht ...

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van onze aanbiedingen.

Bezoek ons Reiscafé

Meer weten over de reizen die wij organiseren, komt dan naar ons Reiscafé. De agenda voor 2015 staat online!